STOP MET CRASHEN

De welbekende crashdiëten, wie kent ze niet?! Ik denk dat iedereen wel iemand kent die er een heeft gevolgd of die er zelf een keer aan begonnen is (yep, deze meid ook).
Maar alsjeblieft, stop hier mee! Het is één: jammer van je tijd en twee: zo intens ongezond (vooral voor vrouwen)! Ik ga je uitleggen waarom!

Zoals je al kunt lezen, zijn de crashdiëten vooral ongezond voor vrouwen. Dit heeft vooral te maken met de ovulatie van een vrouw. Het is zo dat de hormonen die de ovulatie regelen, erg gevoelig zijn voor een bepaalde calorie-inname. Een vrouw is over het algemeen al gevoeliger voor energieschommelingen. Dit houdt in dat een vrouw gevoelig is voor de hoeveelheid energie zijn binnenkrijgt op één dag door middel van voeding. Wanneer een vrouw bijvoorbeeld maar 1200 kcal binnen krijgt en super fanatiek sport, dan kan haar lichaam gaan reageren op deze intens negatieve energiebalans. Het lichaam kan dit gaan zien als een bedreiging op overleving. Oké, ik snap als je dit leest dat je denkt: ‘sure, woman. Het zal wel’. Maar toch kan dit wel echt veel effect hebben op je menstruatiecyclus.
Als je te weinig calorieën binnenkrijgt, kan het zijn dat je daardoor onregelmatig gaat menstrueren of dat de menstruatie zelfs helemaal wegblijft. Dit houdt dus eigenlijk, kort door de bocht gezegd in, dat deze vrouwen een negatief effect ervaren op hun vruchtbaarheid. Denk dus vooral niet; ‘ach, best een keertje lekker dat die ongesteldheid uitblijft’. Maar dit is absoluut NIET het geval, je moet dit echt zien als een alarmsignaal van je lijf en dat je daar direct op moet reageren!

Daarnaast is het ook gewoon zo intens zonde van je tijd. Ik heb zelf een crashdieet gevolgd en natuurlijk, de kilo’s vlogen eraf en ik werd slanker en slanker maar ooit komt de tijd dat je wel weer moet gaan eten. Ik deed namelijk een shake dieet en at eigenlijk alleen wortels, komkommer en af en toe een beetje kwark of yoghurt (wat een dwaas was ik toen!).
Ik had zo’n blokkade opgebouwd tegen eten dat ik het gewoon bijna verafschuwde. Eten was mijn vijand!
Het heeft mij zoveel tijd en inspanning gekocht om weer fatsoenlijk te leren eten en om weer van eten te leren houden. Ik bedoel joejoe, food is my friend! Ik eet nu het liefst de hele dag, alleen dan wel gezond en verantwoord.
Tevens eindigen veel crashdiëten ook in een totale flop omdat je natuurlijk eerst enorm veel afvalt maar vervolgens weer je oude patroon oppakt (lees: je bunkert weer zakken chips weg, verstouwt elke dag een reep chocolade en die koekjes overleven nog geen dag in de kast). Hierdoor word je vaak nog zwaarder dan dat je al was en begin je weer opnieuw. Hierdoor kom je in een eindeloze cyclus terecht en kan ik mij heel goed voorstellen dat je hier erg depressief van kunt worden.

Dus daarom dames (en heren), schei er mee uit en vraag deze meid om hulp!