KOOLHYDRATEN – WEL OF NIET GOED?!

In deze blog wil ik jullie even meenemen in de wereld van de koolhydraten. Deze jongens hebben de laatste tijd een erg slechte naam gekregen maar is dit eigenlijk wel helemaal kloppend? Zijn het echt van die sluipmoordenaars zoals de meeste koolhydraat arme diëten beweren?

GOOD OR BAD

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: NEE! Haal deze onzin gelijk uit je hoofd en druk 10000x op delete. Koolhydraten zijn niet ongezond, slecht of gevaarlijk. Integendeel zelfs! Ze zijn juist één van de belangrijkste energiebronnen van het lichaam.
Koolhydraten geven je energie om te denken, te bewegen, te praten, enzovoorts. Vooral voor onze hersenen en rode bloedcellen zijn ze erg belangrijk. De hersenen kunnen zelfs niet zonder glucose, een soort koolhydraat.
Ook is het zo dat wanneer je te weinig koolhydraten binnen krijgt, je lichaam opzoek gaat naar een andere energiebron. Vaak gebruikt je lichaam dan spiereiwit als energiebron en niet je ‘reserve-vetjes’.
De gezondheidsraad adviseert dan ook om zo’n 40 tot 70% van alle calorieën uit koolhydraten te halen. Voor kinderen gelden iets andere getallen maar daar zal ik een keer een andere blogje over schrijven.
Koolhydraten zitten vooral in graanproducten zoals brood en pasta, maar ook in aardappels en rijst. Je kunt het beste kiezen voor de onbewerkte of volkorenvarianten zoals bijvoorbeeld volkorenbrood of zilvervliesrijst. Ga liever niet voor de bewerkte aardappelproducten, witbrood en witte rijst. Hier zitten namelijk ook extra vezels en andere voedingsstoffen in, die weer wat minder goed zijn voor je lijf.

LET’S TELL THE TRUTH

Maar goed, hoe zit dat nu dan? Worden we dan niet dik van die koolhydraten?! Want ja, als ik mijzelf verdiep in alle koolhydraat arme diëten, dan zou dit wel het geval moeten zijn..
Ook hier kan ik je een heel duidelijk antwoord op geven: NEE!
Van koolhydraten word je niet dik als je deze op de normale manier eet want koolhydraten zijn van zichzelf absoluut geen dikmakers. Het is wel zo dat wanneer je meer koolhydraten eet dan dat je verbrandt, dat je dan inderdaad kunt aankomen in gewicht. Maar dit geldt voor alles: koolhydraten, vetten, suikers, enzovoort. Alles waar ‘te’ voorstaat is niet goed.

Dus concluderend valt te zeggen dat je gerust kunt genieten van je (volkoren)plakje brood, je overheerlijke macaroni en je Hollandse pot maar dat je in de gaten moet houden wanneer je er genoeg van hebt gehad.
Blijf variëren in je eten en zorg dat je van alles wat binnen krijgt, dat is het beste advies wat ik je kan geven!

Dikke kus, Jo