HEALTHY APPLE PIE

Bij ons thuis is echt iedereen dol op appeltaart en dan vooral de appelkruimeltaart. Als het aan man en zoonlief ligt, mag deze wel elke week gemaakt worden maarja, dat is helaas niet zo heel gezond. Ik ben een beetje gaan speuren en kwam zo op een super lekker maar ook vooral gezond alternatief! Eentje die je wel echt elke week kunt maken en waar je zonder schuldgevoel van kunt smikkelen. Ander voordeeltje is ook dat de taart niet alleen als tussendoortje gegeten hoeft te worden, maar dat je hem ook als ontbijt of lunch kunt nemen en zeg nou: wie wil nou niet ontbijten met taart?!

Wat heb je nodig:
deeg
– 200 gram havermout/havermeel
– 100 gram amandelmeel
– 50 gram gesmolten kokosolie
– 1 tl vanille extract
– 1 tl honing

vulling
– 3 appels (liefst jonagold of elstars)
– 30 gram havermout/havermeel
– 1 banaan
– 1 ei
– 1 tl vanille extract
– 1 tl kaneel
– 20 gram kokosbloemsemsuiker

Hoe maak je het:

Allereerst verwarmen we de oven voor op zo’n 180 graden. Vervolgens maal je (als je geen havermeel hebt) de havermout fijn in een keukenmachine tot een zacht meel. Doe het havermeel vervolgens in een beslag kom en voeg de amandelmeel, kokosolie, honing en vanille extract toe. Kneed alles tot een plakkerig deeg. Mocht het deeg nou niet plakkerig genoeg zijn, voeg dan in eerste instanties ietsjes water toe. Maakt dit het nog niet plakkerig genoeg, dan kun je ook altijd nog ietsjes honing toevoegen.
Gebruik 2/3 voor de bodem en zet 1/3 van het deeg aan de kant. Vet vervolgens een taartvorm (24 cm) in met een beetje pamspray of kokosolie.
Verdeel het deeg over de bodem/randen en druk goed aan met de vingers/achterkant van een lepel. Zet de bodem even aan de kant want nu is het tijd om de vulling te gaan maken!

Omdat het echt een kruimelige taart wordt, heb ik gekozen om een dikkere vulling te maken door middel van de banaan. Ook geeft dit weer een extra zoete smaak aan de taart en dat is natuurlijk altijd goed! Zelf heb ik een bijna ‘verrotte’ banaan gebruikt omdat deze het zoetst zijn.
Oke, terug naar de vulling: mix de banaan met het ei, de 30 gram havermout en tl vanille extract in een keukenmachine tot een smeuïg mengsel.
Schil vervolgens de appels en snijd deze in kleine blokjes/stukjes. Meng de appel met 1 tl kaneel en met de 20 gram kokosbloesemsuiker. Als dit goed gemengd is, kun je het bananenmengsel erbij gieten. Roer alles nu goed door elkaar heen en verdeel de vulling over de taartbodem.
Verkruimel nu de rest van het deeg over de vulling heen en bak de taart in 35 minuten gaar in de oven! Laat de taart vervolgens helemaal afkoelen en zet nog voor zo’n 2 uur in de koelkast zodat de vulling nogmaals goed kan opstijven.

EETSMAKELIJK!!!

* per stukje, op basis van 12 stukjes, 217 kcal. Je kunt de taart prima 5 dagen bewaren in de koelkast ( in een afgesloten bakje) maar je kunt hem ook invriezen. Als je hem dan weer uit de vriezer haalt, even weer in de oven zodat hij weer wat knapperiger wordt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *